Voorbeelden uit mijn praktijk

Hieronder een paar voorbeelden uit mijn praktijk, van snel genezen akute gevallen en dieren tot wat intensievere behandelingen.

  • Mevrouw H kwam nadat ze uitgegleden was en in haar dijbeen een spier gescheurd had. Ze had heel veel pijn, maar het eerste hulp middel Calendula verminderde de pijn behoorlijk. Daarna was ze eerder opgeknapt dan verwacht. Eén bezoek was hiervoor genoeg.
  • Het dochtertje van mevrouw E had oorpijn en huilde heel zielig. Het werd erger aan het eind van de middag. Met pulsatilla knapte ze meteen op. Deze behandeling bestond uit één telefoongesprek.
  • Meneer E kwam naar me toe vanwege eczeem op z’n handen. In het consult bleek verder dat hij erg met z’n vader bezig was. Zijn vader was al jaren geleden overleden, maar hij droomde nog veel over hem. Dit ging gepaard met dagen van depressieve gevoelens. Eigenlijk had hij liefde en aandacht van zijn vader gemist. Na het middel natrium muriaticum ging de eczeem geleidelijk weg en hij voelde zich actiever, en droomde niet meer over zijn vader. Deze behandeling heeft bestaan uit 2 consulten.
  • Jongetje P kampte met periodes van dovigheid. Hij zat dan vol met snot in z’n hoofdholtes en uit z’n neus. Een eerste middel dat wel bij zijn klachten en aard paste hielp toch niet. Hierna hielp wel het middel ‘tuberculinum’. Hij kon geschrapt worden van de lijst voor een buisjesoperatie in het ziekenhuis. Dat dit middel hielp betekent dat zijn probleem erfelijk was. Misschien is er een voorouder geweest met tbc. Dit jongetje is met zijn moeder 4 x op consult geweest.

Dit zijn voorbeelden zoals ze ook in veel boekjes staan en die regelmatig voorkomen: het probleem is duidelijk, of komt snel boven tafel. Ook past het beeld bij de homeopatische middelen die we goed kennen. De klachten worden dan ook mooi verholpen.

Het kan ook gebeuren dat de problemen diep zitten en verschillende problemen zich opgestapeld hebben, zoals bij mevrouw K, in mijn praktijk. Zo ernstig is het meestal niet, maar het is wel een illustratie van wat er aan de hand kán zijn. Bovendien kan het in zulke gevallen ook nodig zijn om meerdere behandelingen tegelijk te doen: homeopathie en andere therapieën kunnen elkaar dan ondersteunen:

  • Mevrouw van K komt vanwege aanvallen van heftige hoofdpijnen. De huisarts en de specialisten kunnen haar niet helpen. In het consult komen veel meer problemen naar boven: dreigend ontslag, eerder overspannen geweest en een verleden met een heel moeilijke jeugd. Bij deze mevrouw zijn regelmatig consulten nodig, langere gesprekken en helpen verschillende middelen haar bij periodes een stapje vooruit. Soms helpt een middel een tijdje heel goed. Maar als er weer een dieper probleem naar boven komt of de uiterlijke situatie verandert, is het weer zoeken naar een op dat moment passend middel. Dit zijn soms ook middelen die nog nieuw zijn in de homeopathie en nog niet goed zijn beschreven. Zowel doordat mevrouw K zich periodes, met behulp van de middelen, beter heeft gevoeld, als door de gesprekken, is haar in de behandeling meer en meer duidelijk geworden over zichzelf: wat de problemen zijn, hoe ze ermee omgaat, en hoe de hoofdpijn steeds opkomt als ze alles heel goed wil doen en in gevecht raakt met zichzelf. Deze behandeling duurt een paar jaar met gemiddeld eens in de twee, drie weken een consult en soms tussendoor een telefoongesprek.
  • Mevrouw van B had een poes uit het asiel in huis genomen. Helaas bleek de poes steeds naast de kattebak te plassen. Dit leverde zoveel problemen op dat ze bang was dat het gewoon niet ging en ze het dier zou moeten laten inslapen. Bij navraag bleek dat de poes heel aanhankelijk was, en liever buiten was dan binnenlag bij de verwarming. De poes zocht toenadering tot andere katten en werd helemaal niet agressief als ze werd afgesnauwd. Zodoende paste het beeld van het homeopathische middel ‘pulsatilla’ heel goed op deze poes. Het probleem was daarna de wereld uit.
  • Meneer van der L kwam met zijn oude hondje omdat het hondje zichzelf beet door jeuk, en stijf was in het bewegen. Hij piepte en blafte veel. Er zat uitslag op z’n huid. Bij het doorpraten kwam nog naar voren dat de hond bang was voor vreemden en graag alleen de aandacht van zijn baasje had. Eigenlijk kwam dat erop neer dat hij zijn baasje opeiste. Zodoende heeft het middel ‘lycopodium’ niet alleen de huid verbeterd maar ook weer meer plezier in het leven van het hondje en dus zijn baas gebracht.
  • Meneer D zijn hond blafte erg veel als hij van huis was, hoorde hij van de buren. De hond was meestal enthousiast en had heel graag kontakt met mensen. Het alleen zijn leek dus het probleem te zijn. Met het middel ‘phosphorus’ werd hij veel rustiger.