Actueel

De laatste tijd tasten diverse maatregelen van de Nederlandse en Europese overheid en van zorgverzekeraars de toegankelijkheid van homeopathie aan, evenals van andere CAM - geneeswijzen (=complementary and alternative medicine).

Wij maken ons ernstige zorgen:

De positie van homeopathie tov de reguliere geneeskunde wordt met elke maatregel nadeliger.
Blijft homeopathie toegankelijk en blijven de opgebouwde voorwaarden om dit beroep uit te kunnen oefenen voldoende?

 • Sinds september 2013 mag op homeopathische zelfzorgmiddelen in de winkels niet meer vermeld staan waar deze voor dienen (dit geldt voor diverse ‘voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim’)
 • Artsen die alternatieve geneeswijzen toepassen moeten per 1 januari 2013 BTW afdragen, terwijl hun reguliere collega’s vrijgesteld blijven. De Tweede Kamer heeft namelijk in het Lente-akkoord besloten dat alternatieve geneeswijzen een luxe artikel zijn. De therapeuten, de niet –arts-homeopaten moesten altijd al het hogere belasting tarief betalen. Dat was 19 % en is sinds het lente-akkoord 21%
 • In november ’13 hebben een aantal zorgverzekeraars aangekondigd vanaf 2014 vergoeding voor homeopathie en andere aanvullende geneeswijzen te schrappen of te verlagen.
 • In Belgie ligt een Koninklijk Besluit onder de hamer waarin therapeut-homeopaten, dus de niet-artsen hun praktijken moeten gaan sluiten.

Wat u kunt doen:

 • Schrijf, mail of bel uw zorgverzekering als deze voorwaarden voor CAM geneeswijzen terugschroeft. Laat hen weten dat u overweegt een verzekering met betere voorwaarden te zoeken als de vergoeding achteruitgaat.
 • Word lid van de ‘Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland’.
  Deze koninklijke vereniging homeopathie is een consumentenbelangenvereniging. Leden krijgen diverse voordelen en ontvangen 5 keer per jaar het homeopathie-magazine ‘hm.’
  Site: www.vereniginghomeopathie.nl

  Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland

 • Informeer u verder en kijk naar andere actiemogelijkheden:
  Websites met informatie en de mogelijkheid een petitie te tekenen, voor behoud van homeopathie en andere aanvullende geneeswijzen in de algemene zorgvoorzieningen zijn: www.keuzevrijheid.nl (hier maakt de beroepsvereniging NVKH deel van uit) en ook www.voorvrijekeuze.nl

  Keuzevrijheid Voor Vrije Keuze